Strona Główna · Galeria · Forum · Video · Zwierzaki · Odgłosy Zwierząt · Sklep Zoologiczny · Ciekawostki · Zwierzęta · Serwis Listopad 17 2019 16:42:10
Nawigacja
O ZWIERZĘTACH
Serwis ozwierzetach.npx.pl jest stworzony
dla miłośników zwierząt.
Na nim znajdziesz: Informacje o zwierzętach,
zdjęcia zwierząt, oferty sprzedaży zwierząt,
możliwość napisania coś o swoim zwierzaku
i bardzo wiele innych możliwości.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 58
Najnowszy Użytkownik: Corpos14
Na Forum
Najnowsze Tematy
Im happy I now regis...
hublot classic grand...
replica watches Hami...
concord swiss replic...
swiss jaeger lecoult...
Najciekawsze Tematy
Coś nowego na str... [9]
Sklep Zoologiczny [4]
Czy świnki morski... [4]
Czy papużki można... [4]
Ciekawostki [2]
Kontakt
GG: 37606266
Ostatnio zapisany zwierzak
Ostatnio dodany zwierzak:

Kot pospolityImka

Przeglądaj zwierzaki »
Największe zwierze na świecie.
Samice i młode słonie żyją w stadzie pod przewodnictwem dorosłej samicy, z którą każdy z członków rodziny jest spokrewniony. Młode samce przeganiane są ze stada, kiedy tylko osiągną dojrzałość płciową. Zbierają się później aby prowadzić życie w grupie kawalerów. Dorosłe samce żyją samotnie, dostęp do stada mają tylko przez krótki czas, kiedy samica znajduje się w okresie rui. Pokonując nawet olbrzymie odległości stada nie oddalają się od wody. Słonie nie tylko piją chętnie, ale również uwielbiają się kąpać, najlepiej każdego wieczoru. Po kąpieli słonie obsypują swoją wilgotną skórę piaskiem. Powstała w ten sposób warstwa kurzu i błota pomaga im chronić się przed atakami gryzących owadów. Jeśli słonie stracą ze sobą kontakt wzrokowy w buszu, dają znać o sobie przy pomocy głębokich, chrapliwych odgłosów. Pochodzą one z nosa, gardła i trąby. Kiedy tylko słoń dostrzeże niebezpieczeństwo, informuje o tym swoich towarzyszy nagle milknąc. Konflikty między pojedynczymi osobnikami rozstrzygane są na ogół w sposób pokojowy. Zwierzę stojący niżej w hierarchii stada ustępuje zazwyczaj stojącemu wyżej, kiedy tylko dostrzeże, że ten wykonuje niebezpieczne gesty, takie ja zwijanie trąby czy wzbijanie tumanów kurzu. W takich chwilach można też usłyszeć charakterystyczne dla słoni trąbienie. Gesty te wykonywane są także da odstraszenia przeciwnika. Słonie są wyłącznie roślinożerne. Pożerają różnego rodzaju trawy, liście, mniejsze gałęzie i konary oraz owoce. Nieliczne zęby, jakie posiadają słonie, wykorzystywane są do rozdrabniania pożywienia, Jeżeli słoń straci wszystkie zęby na raz, nie może jeść i ginie z głodu. Dzieje się tak najczęściej w 70-tym roku życia. Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe u większych osobników przekracza 200 kg. Zapotrzebowanie na wodę sięga 190 l w ciągu dnia. Dziennie słoń wydala ok. 80-90 kg kału.
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie | fashionideas.icu