Strona Główna · Galeria · Forum · Video · Zwierzaki · Odgłosy Zwierząt · Sklep Zoologiczny · Ciekawostki · Zwierzęta · Serwis Grudzień 16 2018 15:01:35
Nawigacja
O ZWIERZĘTACH
Serwis ozwierzetach.npx.pl jest stworzony
dla miłośników zwierząt.
Na nim znajdziesz: Informacje o zwierzętach,
zdjęcia zwierząt, oferty sprzedaży zwierząt,
możliwość napisania coś o swoim zwierzaku
i bardzo wiele innych możliwości.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 58
Najnowszy Użytkownik: Corpos14
Na Forum
Najnowsze Tematy
Im happy I now regis...
hublot classic grand...
replica watches Hami...
concord swiss replic...
swiss jaeger lecoult...
Najciekawsze Tematy
Coś nowego na str... [9]
Sklep Zoologiczny [4]
Czy świnki morski... [4]
Czy papużki można... [4]
Ciekawostki [2]
Kontakt
GG: 37606266
Ostatnio zapisany zwierzak
Ostatnio dodany zwierzak:

Kot pospolityImka

Przeglądaj zwierzaki »
Pantera śnieżna
Klasyfikacja
Do niedawna irbis zaliczany był do monotypowego rodzaju Uncia. Na podstawie analizy genetycznej przeprowadzonej w 2006 roku gatunek ten został umieszczony w rodzaju Panthera. Irbis jest ściśle powiązany z tygrysem, obydwa gatunki rozdzieliły się około 2 milionów lat temu.
Występowanie
Żyje w Himalajach i na Wyżynie Tybetańskiej oraz środkowej Azji. Zamieszkuje stepy, lasy i góry do 6 000 m n.p.m. w lecie i ok. 600 m n.p.m. w zimie. Zwykle przebywa nad granicą lasu.
Tryb życia
Aktywny w ciągu dnia oraz o zmierzchu; poza okresem godowym żyje samotnie; w poszukiwaniu zdobyczy przemierza terytorium łowieckie po stałych ścieżkach.
Jednostka społeczna
Pantera śnieżna należy do samotników. Czasem występuje parami.
Odżywianie
Górskie kopytne, jak koziorożce, markury, dziki, nachury, tary i piżmowce, a także świstaki, ptaki i inne niewielkie kręgowce; nierzadko zwierzęta domowe, np. drób i bydło.
Poruszanie
Jest bardzo czujna i ostrożna.
[edytuj]Rozmnażanie
Po ciąży trwającej 98-103 dni rodzi się dwoje do pięciu młodych. Z matką przebywają do 1 roku, dojrzałość płciową osiągają w wieku dwóch lat (w niewoli, na wolności zapewne później). Młode rodzą się w jaskiniach lub szczelinach skalnych, które są wyściełane mchem i sierścią matki.
Wygląd
Ma krępe, dość krótkie łapy i długi, gruby ogon. Głowa i tułów mierzą 75-140 cm, ogon 70-100 cm. Irbis waży 35-70 kg. Na białokremowej lub szarawej na grzbiecie i białej na brzuchu sierści widnieją czarne lub ciemnobrunatne rozetki i plamy. Długie i gęste futro doskonale kamufluje zwierzę.
Inne
Żyje w niewoli 16-18 lat. To jeden z najsłabiej poznanych gatunków. Śpi zwinięty w kłębek. Potrafi skakać na odległość do 15 m, przy czym długi ogon służy mu jako ster.
Ochrona
Na wolności żyje tylko 4 500-7 000 irbisów, w ogrodach zoologicznych 200. Główne zagrożenia stanowi rozproszenie populacji (utrudnia to zmienność genetyczną), lokalny handel futrami tych zwierząt oraz wykorzystywanie ich kości w chińskiej medycynie. Gatunek znajduje się na liście IUCN. Chroni go też CITES.
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie | fashionideas.icu